Pemuda PAS mesti yakin dan optimis dengan perjuangan Islam yang didokongi oleh PAS dan ia mesti dikemukakan kepada semua pihak termasuk bukan Islam ‘non muslim’ secara jujur dan berani.


Islam adalah satu untuk semua dan tidak ada yang berlain pakej antara satu sama lain.

Namun, PAS perlu realistik dalam merealisasikan gagasan Malaysia Baru mengikut kerangka kepelbagaian kaum di negara ini.

Sesungguhnya, tidak ada Islam yang berlainan pakej untuk dikemukakan kepada rakan-rakan kita (rakyat) dari kalangan ‘non muslim’.

Islam mesti disampaikan berasaskan hikmah dan dalam penyampaian risalah Islam kepada masyarakat golongan non-muslim, mereka bukanlah musuh tetapi mad’u (sasaran).

Oleh itu, usahlah PAS bermusuh dengan mereka (non-muslim) kerana mereka adalah madu’u (sasaran) kita (PAS) malah rapatkan jurang prejudis ‘non muslim’ terhadap PAS

Justeru itu, medium penerangan parti mesti diperkasakan serta dipelbagaikan.

Gerakan ziarah mesti di aktifkan, berdakwah, pentas dialog peradaban dan program silang budaya dalam masyarakat meti diadakan.

Apa yang penting, semua pendekatan tersebut perlu mematuhi prinsip, akhlak dan disiplin ‘Tahaaluf Siyasi’.


*Intipati ucapan Ketua Dewan Pemuda PAS, Ustaz Nasruddin Hassan, ketika membentangkan kertas kerjanya bertajuk “Maknakan Kemenangan’ pada program Munaqasyah Pemuda PAS Terengganu di Masjid at-Taqwa Batu Enam, dihadiri 150 orang peserta, Sabtu 25 September.